Какво е Specialty Coffee (Специално Кафе)?

Какво е Specialty Coffee (Специално Кафе)?
16 октомври 2022


"Какво прави Специалните кафета толкова специални?”

- Отговорът е Качеството.

Със сигурност няма да срещнете специално кафе в кварталният магазин, защото не се произвежда масово.Достъпът до него често е труден. Висококачественото кафе изисква постоянни , и разнообразни усилия.

Терминът “Специално кафе” (Specialty Coffee) се отнася за най-висококачествените зърна зелено кафе Арабика, майсторски изпечени до ниво, което изкарва на преден план най-добрия вкусов профил на самото кафе, което след това трябва да бъде правилно приготвено.


На ниво зелено кафе, Специалното кафе може да се определи като кафе, което няма първични дефекти и демонстрира отличителен вкусов профил по стандартите на S.C.A. Тези стандарти означават резултат от 80 точки или повече и отлично или изключително качество в следните категории: букет (ароматът, който се усеща при прясно смляно кафе) / арома (ароматът на свареното кафе), вкус, послевкус, киселинност, тяло, баланс, еднаквост, чистота на чашката, сладост, дефекти, цялостно представяне на кафето или най-общо казано – не всички кафета са създадени равни!

Специалното кафе е съвкупност от трудa и отдадеността към постигане на високо качество от всички участници по веригата, като се започне от производителя на кафе, премине се през купувача на зелено кафе, от пекарни за кафе и се стигне до баристите в еспресо баровете. Специално кафе може да има само тогава, когато всички участници по веригата работят в хармония и са фокусирани върху стандартите и достигането на високи постижения от начало до край.

Великолепното кафе започва с производителя, чието семейство вероятно е прекарало поколения наред, за да усвои уменията да произвежда възможно най-висококачествено кафе. За тези производители най-важно е качеството, а не количеството както е при ниските класове кафе (т.нар. масови/конвенционални кафета). Само кафетата без първични дефекти и набрани в пика на сезона продължават напред към следващите участници по веригата. За производителя, възможността да произведе едно по-високо качество кафе, означава по-висока продажна цена.

За да можем да говорим за Specialty Coffee, трябва добре да познаваме пътят на кафето от едно обикновено зърно до чашата ароматно кафе. А това означава добре да познаваме сортовете кафе и техните характеристики; да познаваме регионите и техните микро-климати (т.нар. тероар); да сме изпитали от първа ръка как се сади, отглежда, бере и обработва зеленото кафе; да знаем различните качества и класове на зеленото кафе; да имаме опит в печенето на кафе и да знаем как да отключим най-добрия вкусов профил на всяко едно тях.


В заключение .....

Специалното Кафе се различава от обикновеното кафе по начина на отглеждане, обработка, и изпичане.То не е масов продукт, и за да се постигне перфектният вкус се изискват много усилия и търпение.

Ако все още не сте опитвали специално кафе (specialty coffee), опитайте нашите "Специални Кафета".

19 март 2023
Какво е Fincas Mierisch?

Семейство Миериш, и тяхното кафе

прочети още
22 януари 2023
Гватемала и кафето

Гватемала,  кафето и защо непременно трябва да опитаме от гватемалското кафе.

прочети още
13 ноември 2022
Какво е Меден процес?

Отстраняване на плода: Кората на плода се отстранява в рамките на 24 часа след прибиране на реколтата; цялата или част от слузта се оставя да изсъхне върху семената Ферментация: Протича по време на процеса на сушене (докато семената достигнат съдържание на влага от 11%) Време за сушене: средно 18–25 дни Профил: Може да изрази малко плодов/месест/конфитюр аромати или характеристики, подобни на задушени плодове; сладост от карамел или прегорена захар; лудост

прочети още
1 октомври 2022
Какво е анаеробна ферментация?

Някои от любимите ни храни и напитки са ферментирали: шоколад, вино, бира, хляб, кисело зеле, кимчи и... кафе? Е, и да, и не: докато ферментацията участва в производството на по-голямата част от кафето в света, самото кафе не е ферментирала напитка като спиртните напитки или комбуча. Вместо това, когато говорим за ферментация на кафе, имаме предвид това, на което са подложени кафеените плодове между момента, в който черешите са събрани и семената са напълно изсушени

прочети още
BGtop