Какво е Меден процес?

Какво е Меден процес?
13 ноември 2022

Сравнително скорошната поява на стил на обработка, известен като мед, стана видна в страните производители на кафе в Централна Америка, може би най-забележително Коста Рика. В много отношения процесът на мед е подобен на бразилския процес след прибиране на реколтата, известен като Pulp или Pulped Natural. Подобно на методологията Pulped Natural, меденото кафе се депулпира, за да се отстрани кожата на черешата, а семето на кафето се оставя да изсъхне с част или цялата му лепкава плодова слуз непокътната. Този процес запазва някои от желаните характеристики на пълното натурално кафе (тежко тяло, сладка плодовост с по-ниска киселинност, дълбоки шоколадови нотки), като същевременно значително ускорява процеса на сушене и намалява някои от рисковете от разваляне, мухъл и други дефекти, които може да възникне при напълно непокътнати кафеени черешки върху сушилните дворове или маси.

В Коста Рика (и все по-често в Ел Салвадор и Хондурас, наред с други места по света), някои производители ще премахнат определено количество от лепкавия материал, за да манипулират готовия профил на кафето. Други се фокусират върху модулирането на процеса на сушене, за да се постигнат различни нива на мед, като се определят различни термини, които да съответстват на резултатите, от жълт/златен мед (най-мекият, може би най-близък до измитите кафета), червен мед и черен мед (който може би е най-сравним до бразилския Pulped Natural).

Най-очевидната полза от процеса на мед пред строгите Naturals е скоростта и ефективността на процеса на сушене, както и различните вкусови характеристики, които могат да се появят чрез ферментация и излагане. От друга страна, откритият плодов материал създава по-голям риск за производителите, тъй като изисква повече труд при сушенето, за да се предотврати появата на петна. Тези кафета също така често имат неравномерен или непостоянен външен вид в техните зелени форми, което може да бъде непривлекателно за печещите, които са свикнали с по-равномерната чистота на измито кафе.

 

Вижте нашето медено кафе ТУК

19 март 2023
Какво е Fincas Mierisch?

Семейство Миериш, и тяхното кафе

прочети още
22 януари 2023
Гватемала и кафето

Гватемала,  кафето и защо непременно трябва да опитаме от гватемалското кафе.

прочети още
16 октомври 2022
Какво е Specialty Coffee (Специално Кафе)?

Ще, Ви запознаем с това, какво е Специално Кафе , и защо да го предпочетем пред обикновеното.

прочети още
1 октомври 2022
Какво е анаеробна ферментация?

Някои от любимите ни храни и напитки са ферментирали: шоколад, вино, бира, хляб, кисело зеле, кимчи и... кафе? Е, и да, и не: докато ферментацията участва в производството на по-голямата част от кафето в света, самото кафе не е ферментирала напитка като спиртните напитки или комбуча. Вместо това, когато говорим за ферментация на кафе, имаме предвид това, на което са подложени кафеените плодове между момента, в който черешите са събрани и семената са напълно изсушени

прочети още
BGtop