Гватемала и кафето

Гватемала и кафето
22 януари 2023

Кафените зърна, отглеждани в Гватемала , обикновено имат вкусови нотки, показващи пълно тяло и богат шоколадово-какаов вкус и сладост, подобна на карамел.

Височина на отглеждане: 1200 - 1700 метра
Разновидности на арабика: Бърбън, Типика, Катуай, Катура
Период на прибиране на реколтата: декември - април
Процес : Измит, изсушен на слънце
Аромат: Флорален, Цитрусов
Вкус: шоколад, сладък, ядков
Тяло: пълно, кръгло
Киселинност: Ярка, Приятна

Развиващите се региони или зона на Гватемала включват платото Фрайанес, Антигуа , Хайленд Уеуетенанго , тропическите гори Кобан , вулкан Сан Маркос, Нуево Ориенте и Атитлан.

 

 

 • Антигуа -Едно от най-добрите гватемалски кафета е Guatemala Antigua, което се отличава със своя комплексен вкус и нотка на какао.
  Антигуа е известно, че проявява типичните гватемалски качества на кафето, които включват плътно тяло и пикантен вкус, който често е много богат, дори кадифен. Идеалната почва и климат за отглеждане на кафе се намират в района на Антигуа, долина, заобиколена от три вулкана.
  Известно е, че тези кафета запазват уникалните си вкусове и в тъмно и равномерно изпечено еспресо.
 • Кобан- Друго изискано гватемалско кафе е Coban, отглеждано в северна централна Гватемала и показващо типичните гватемалски качества на кафето, които включват отлично тяло, обикновено плътно или средно, с богат и пикантен вкус и лека плодова киселинност, често флорална, и жив аромат с лека виненост бележки.
 • Уеуетенанго -Кафето Гватемала Уеуетенанго осигурява вкус, който е фин и мек, но все пак сложен и интересен. С отличителни и деликатни плодови вкусове, Huehuetenango има леко тяло, сладък флорален аромат и приятен финал, който е чист на небцето и се задържа.
  Кафето Уеуетенанго се отглежда във високопланинските райони на Северна Гватемала, област, която произвежда някои от най-известните гватемалски кафета.
 • Нуево Ориенте - Регионът за отглеждане на кафе Нуево Ориенте се намира в източна Гватемала по протежение на границата с Хондурас . Идеалният климат и глинестите и метаморфните вулканични почви водят до висококачествено кафе с отчетлива киселинност и добро тяло. Кафеените череши се берат от декември до март.
 • Атитлан -Районът за отглеждане на кафе Атитлан заобикаля езерото Atitlan в Гватемала близо до три вулканични планини и близо до Тихия океан. Тази област получава обилни валежи през цялата година, средно повече от 50 мм дъжд всеки месец.
  Кафетата от региона Aтитлан са известни със своята плътна, пикантна или флорална киселинност и богат, ароматен вкус .Кафеените череши се берат от декември до март.
 • Платото Фрайнес -Платото Фрайнес е регион за отглеждане на кафе в Гватемала в планинския район на север от езерото Аматитлан. Тези планини обграждат долината Ермита, местоположението на Гватемала Сити.

Вижте нашето кафе от Гватемала ТУК

 

19 март 2023
Какво е Fincas Mierisch?

Семейство Миериш, и тяхното кафе

прочети още
13 ноември 2022
Какво е Меден процес?

Отстраняване на плода: Кората на плода се отстранява в рамките на 24 часа след прибиране на реколтата; цялата или част от слузта се оставя да изсъхне върху семената Ферментация: Протича по време на процеса на сушене (докато семената достигнат съдържание на влага от 11%) Време за сушене: средно 18–25 дни Профил: Може да изрази малко плодов/месест/конфитюр аромати или характеристики, подобни на задушени плодове; сладост от карамел или прегорена захар; лудост

прочети още
16 октомври 2022
Какво е Specialty Coffee (Специално Кафе)?

Ще, Ви запознаем с това, какво е Специално Кафе , и защо да го предпочетем пред обикновеното.

прочети още
1 октомври 2022
Какво е анаеробна ферментация?

Някои от любимите ни храни и напитки са ферментирали: шоколад, вино, бира, хляб, кисело зеле, кимчи и... кафе? Е, и да, и не: докато ферментацията участва в производството на по-голямата част от кафето в света, самото кафе не е ферментирала напитка като спиртните напитки или комбуча. Вместо това, когато говорим за ферментация на кафе, имаме предвид това, на което са подложени кафеените плодове между момента, в който черешите са събрани и семената са напълно изсушени

прочети още
BGtop