Индия Монсонед Малабар АА

18,00 лв.
- +
добави в количката
Моля, изберете:

Произход - Индия
Регион -Мангалор, Карнатака
Ферма - Aspinwall
Надморска височина - 1100-1200 метра
SCA score - 83.0
Сорт - 100% Арабика, Kents, S.795, Catimor
Вкусов профил - Черен шоколад, какао
Процес на обработка - Мусонен

Изпращаме само цели зърна

 

Малабарският мусон е уникален за малабарското крайбрежие на Индия и има статут на географско указание. Легендата разказва, че британските колонисти са донесли кафе обратно в Англия в дървени съдове по време на мусонните месеци. По време на 6-те месеца пътуване кафеените зърна бяха изложени на постоянна влажност и претърпяха характерни промени в размера, текстурата, външния вид и, най-важното, в профила на чашата: уникална мекота, която европейците оценяват по специален начин.

В началото на 1900 г. "естествено" събраното мусонно кафе започна да изчезва, тъй като стоманените съдове замениха старите дървени такива. След набиране на реколтата между октомври и февруари, черешите се обработват естествено и се съхраняват в добре проветриви складове по крайбрежието на Малабар. Когато мусонът започне през юни, бобът е изложен на дъжд и вятър в продължение на няколко седмици (между 12 и 16). Докато абсорбират влагата, зърната се разширяват, променят цвета си и, което е по-важно, губят част от своята киселинност. Преминавайки през този процес, кафето разкрива нови вкусове и аромати.

Създаден в началото на 50-те години на миналия век като помощник за производителите на кафе - както в предоставянето на висококачествени продукти, така и в почистването на черешите - отделът за кафе на Aspinwall е една от най-старите компании за преработка на кафе, които все още работят в района. Той е един от малкото, които обработват Monsoon Malabar и получава наградата Flavour of India: The Fine Cup за мусонно кафе няколко поредни години.

Aspinwall следва стриктна рутина, за да произвежда едно от най-качествените кафета Monsoon Malabar: клас AA. Веднага щом започне мусонът, кафеените зърна се обработват внимателно и се разпръскват, изгребват и обръщат ден след ден. Този повтарящ се процес гарантира, че всяко зърно получава правилното излагане на околна влажност и че кафето е еднородно.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!
BGtop